RC HAKKINDA ARADIKLARINIZI BULABİLECEĞİNİZ BİR YER!!! POPÜLER MARKALAR VE MODELLER İÇİN İSTEDİĞİNİZ ÇEŞİT YEDEK VE MODİFİYE PARÇA, MOTORLAR, KUMANDALAR, KEPLER, KISACASI AKLINIZA GELEBİLECEK NEREDEYSE HERŞEY BİR E-MAIL UZAĞINIZDA...

16 Haziran 2011 Perşembe

OTA-R3X Build

Şasemizi yavaş yavaş topladık, sıra geldi paylaşımda bulunmaya. 
Öncelikle belirtmek istiyorum ki yıldız başlı vidalara kıl olan biri olarak R3X'in yıldız başlı vidalarının maşallahı var. Plastik kısımlarının kalitesi de çok çok güzel, şu ana dek topladığım onlarca şase içinde plastik olarak en uyraştırmayanı ve en yumuşak olanı ve o yıldız başlı vidalar o plastiğe o kadar mı rahat geçer, maşallah allah nazarlardan saklasın diyorum ve toplama aşamasından fotoğraflara başlıyorum. Öyle detay detay her parçayı şöyle topladım böyle topladım diye uzatmadım, özellikle dikkatimi çeken kısımların fotoğraflarına yer vermek istedim.


Öncelikle şasemizin carbon parçalarını japonladık

Burada bir detay; vida yerlerini de japonladım. Bu işlemi yaparken kulak çubuğu kullandım.

Daha sonra diff pulleylerin yan kısımlarını japonlayıp birleştirdim. Streetjam diff pulleylerde bir taşla iki kuş vurmuş. Aynı pulley hem ball diff'de hem de oneway diff'de kullanılabiliryor, yalnız, oneway diferansiyele takmak için pulley ortasındaki halkayı kesip çıkarmanız gerekmekte.


Kit içeriği olarak oneway ve solid diff. Kit içinde ball diff outer jointleri de var ama bilyaları var mı hiç dikkat etmedim açıkcası :) Bir kontrol etmeliyim.

Steering sistemi toplandı. Ota-R31'de bushing'li olan steering ana sistemi yerine R3X'te rulman kullanılıyor. Bir modifiye parçasını listeden düştük :)


Sıra kit içinde gelen Countersteer dişlilerini ayarlamakta. Set içinde normal kullanım için standart dişliler de var ama tabii damarlarımızda Countersteer dolaştığı için direkt CS pulleyleri kullanıyorum :) Set içinde gelen 8 CS pulley setinden uygun olanları seçip uygulamaya geçiyoruz. Pulleylerimiz 39t-16t / 22t-14t / 18t-39t ve CS oranım 1.77
Atlamadan da söyleyeyim; R31 aldığımızda pulleyleri tutan parça plastik olduğu için mecbur olarak metal pin seti almanız gerekli. R3X'de o da standart.

Biraz hızlanalım.




Sıra geldi süspansiyon bacaklarına. İtiraf etmeliyim ki süspansiyon şaftları süspansiyon bacağına bu kadar rahat geçen bir araç görmedim. Rahat geçmesinden de öte; şaftı elinizle sabit tuttuğunuzda süspansiyon bacağı üzerinde çok serbest hareket edebiliyor ama boşluk da yok aynı zamanda :) Daha önce topladığım araçların tamamında bu rahat hareketi sağlamak için 3mmlik matkap ucu ile şaft giren delikleri dikkatlice boşluk oluşmayacak şekilde genişletmek olurdu, R3X'te bunun için hiç uğraşmadım.


Bir başka ilgin nokta ise süspansiyon ve pivot blocklarında. Fotoğraf çekmeyi unutmuşum onun için başka siteden alıntı yapacağım bu noktada. 
Görüldüğü gibi 3 tane 0 derece block var. Bir tanesi ise -3 derece :) Yani şöyle açıklayayım. Ön tarafa 0 derecelerden bir tanesini pivot block, bir tanesini de suspension block olarak takıyoruz. Arkaya geldiğimizde ise süspansiyon bloğumuz yine 0 derece ama pivot bloğumuz -3 derece. Başka araçlarda arka toe şu şekilde olur; Arkada derecesiz bir pivot block vardır, toe ayarlamak için suspension block olarak +1, +2 vs derecelerde hep pivot blocktan üst derecelerde suspension block takılarak toe verilir. R3X'te ise adamlar arka süspansiyon bloğu 0 derece yapmış ama arka pivot block -3 derece :) Toe suspension blocktan değil pivot blocktan :)

Minik bir fark da hexlerde. Alüminyum hexler de vidasız. Hex ortası delik. Delikten pim geçirip üzerinde bir o-ring takarak sabitliyorsunuz. Universal shaft'lar da vidasız birleşim. Dogbone ile axle arasına mafsaldan pimi takıyorsunuz, sonra üzerine rulmanı geçiriyorsunuz. Threadlockmuş, vida düşmesiymiş gibi durumunuz olmuyor. Bu arada resimlerde universallerin dönüş açısını da görüyorsunuz.


En çok sevdiğim noktalardan birine geldik. Resmen aşık oldum şu noktada. Biliyorum çok söyledim ben böylesini görmedim daha önce diye ama aynı şeyi tekrar söylemekten kendimi alamıyorum: Ben böyle mükemmel bir süspansiyon görmedim! Herşeyi ile mükemmel. Öncelikle; piston şaftları titanyum coated low friction.

Asıl mükemmel kısmı söylemeden önce minik ama çok işe yarar bir detay yapmışlar. Piston başının altında incecik bir pul var. Bu pul yukarı damperlenmede üstten piston başı deliklerinden geçen yağ ile aşağı kıvrılıyor, aşağı salınımda da piston başındaki deliklerin yarısını kapatarak geri damperlenmeyi yavaşlatıyor.



İşte süspansiyonda asıl aşık olduğum nokta. Bir piston başı süspansiyon yağ haznesine o kadar mı fit oturur, sıfır sağ sol oynama ile hazneye daha yağ konulmamasına rağmen damper yağ haznesi içinde o kadar mi pürüzsüz hareket eder, yok böyle birşey.

Arka süspansiyonlara 30wt, ön süspansiyonlara 50wt yağ kullandım. Elimde Streetjam Works Soft Select yay seti olduğu için kit içinden çıkan yayları kullanmadım. Onun yerine arkalara medium, önlere soft yay taktım. Kit içinden çıkan yaylar muhtemelen Hard Select'in medium olanları.

Minik bir detay da alüminyum ön tampon.

Bitmiş hali bir sonraki postta. Elektronikler de ilerleyen postlarda.
Stay tuned...

Hiç yorum yok: